29 Aralık 2010 Çarşamba

Son viraj

Postacılar Noel Baba olmuş, haberim yok. Özellikle son bir haftadır eve her varışımda beni karşılayan, bir mektup zarfının içine iliştirilmiş rengarenk bir yeni yıl kartı oluyor. Zarfı açarken çıkan hışır hışır o sese bile hayranım ben. El yapımı mis gibi bir sabunun iliştirildiği çiçek kokulu bir kartım var örneğin, ya da ayraç şeklinde el emeği göz nuru yapılmış bir yeni yıl kartı... Onlarca güzel dilek, sevgi dolu temenni, coşkulu beklenti...


Şimdi 2010'un son virajı artık. Geriye sadece iki gün kaldı eskitilmesi gereken. Dostlara gönderdiğim bazı kartlarda da yazdığım gibi zaman, biz insanoğullarının yarattığı bir kavram. Giden 365 güne eski, geleneyse yeni diyoruz. Hayat bir döngü oysa ki... 1 Ocak'ta yeni bir dünyaya uyanmıyoruz. Yaşamlarımız kaldığı yerden devam ediyor akışına. Ama insanız işte. Duygularımız var, umutlarımız, heyecanlarımız... Her 'yeni' dediğimiz şeyden güzel şeyler beklemek, dilemek varoluşumuzun bir parçası sanki. Dileyelim zaten, isteyelim, umalım, ki güzel şeyler peşimizi bırakmasın.


2011, bu yıl yeşeren heyecanlarımı devralıyor 2010 yılından. Tohumlarını attığım, umutla yeşerttiğim başlangıçlarım, yeni bir evreye girerek devam ediyor olacak 2011'in ikinci ayından itibaren. Mutfak Sanatları Akademisi'ndeki maceram Ocak ayının sonu itibarıyla ikinci evresine giriyor. 8 aylık eğitimimiz, Akademi'deki 4,5 aylık eğitim sürecini tamamlıyor ve bizi sahaya hazırlayacak olan 3 aylık staj sürecine devrediyor yerini. Okulda hummalı bir çalışma, bizlerde bir o kadar heyecan. Staja nerede başlayacağımız, bizi bekleyen süreçler, otel mi, restoran mı sorularının bitmek tükenmek bilmeyen cevapları... Bu aralar cümlelerimiz, düşüncelerimiz hep bunlara dair.


Pek çok uluslararası otelin ya da restoran zincirinin şefleriyle tanışıyor, söyleşme şansına sahip oluyoruz. Tecrübelerinden kendimize katabileceğimiz ne varsa emme derdindeyiz. "Sabır" diyor her biri. "Bu işte başarılı olmak istiyorsanız sabretmek zorundasınız. Çünkü mutfak sabır işidir".


Okul mutfağı haricinde ev mutfağında da bir heyecan, hummalı bir çalışma başlıyor yarın akşam itibarıyla. Yılbaşı sofralarının hazırlıkları yılbaşı kadar ışıltılı olur, malum. Çam ağacı, geyik, kardan adam şekilli kurabiyeler pişecek, tarçın ve soğan kokulu karışımlar hazırlanacak, bir bir dolmalara sarılacak, her bir malzeme sonucunda bambaşka bir şeye dönüştüğü bir aşamadan geçecek ve en sonunda da dost evine taşınacak 2011'e girmek için.


Geçen yıl 2010'a girerken dilediğim dileklerim geliyor aklıma. Buruk bir gülümseme gönderiyorum hayata. Teşekkürüm çok bu yıla. Hayatıma getirdiği güzelliklere müteşekkirim. Acı ve kayıplar da ziyadesiyle boldu, üstelik bu dünya üzerinde arkası, önü, sağı, solu hiç önemli olmayan, sadece birey olarak varlığıyla bile çok sevdiğim güzel bir kadın, hayata gözlerini yumdu. Bir 2010 yazısı yazarken ona dair bir cümle kurmazsam kendimi rahat hissetmem. Rahat ve huzurlu uyu pamuk kadın!


Can kadın, dost kadın, güzel insan sevgili Lale'nin (ben ona abla diyemiyorum, bu kadar çocuk ruhlu, ışıltılı, bir insana sırf benden daha fazla yıl eskitmiş diye bu dünya üzerinde, böyle bir büyüklük ifadesi kullanmak garip geliyor, yabancılaştırıyor, ayıp ediyorsam affola) güzel düşüncesinden bugün paket olup gelen İki Şair Arasında, İstanbul kitabından ilk açışımda göze çarpan bir şiirin dizeleriyle son vermek istiyorum 2010'un bu son yazısına. Yeni yılın gönlümüzdeki tüm güzelliklerle gelmesi dileğiyle...

"Can Yücel vapuru
alaycı bir düdük çalar
savaş gemilerine
ki rakı şişeleri asılıdır
can simitlerinin yerine"


Şiiriçi hatları Vapuru

8 yorum:

Nihan dedi ki...

sen de o büyük şeflerden biri ,zincir restoran sahibi olup ilerleyen yıllarda göğsümüzü kabartacaksın. adım gibi eminim.

Defne Soysal dedi ki...

Zerenciğim, sen hayatın ta kendisini anlatmışsın.Her şeye rağmen hayat yaşamaya değer dimi.Bir telaştır yaşayanlar için, umutlar, hayaller,istekler,daha neler neler.Hep iyi olamaz tabi, hep istediklerimiz yanımızda kalamaz.Herşeye rağmen yaşamak bir ömre değer...

Nehire dedi ki...

Sabahıma iyi gelen yüreği güzel kız,herkes gibi seninde umutların yeni yıllarda gerçekleşsin ki umudunu yeşertecek iyi bir yüreğin olduğuna göre başarmaya başlamız sayılırsın.İyi yıllar dilerim,sevgiyle kal can kız...

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Yeni yılın gönlümüzdeki tüm güzelliklere gelmesi dileğiyle...

Bilmukabele efendim, bilmukabele...
:))

laleninbahcesi dedi ki...

Canım Zeren,sana kitap seçerken,gözüne gönlüne aynı anda hitap etsin istedim...umarım seversin...
yalnız kusura bakma ptt hediye ambalajını açtırdı.

Notluktaki güzel notun gözümden kaçmadı,heyecan verici bir tür olmak
süperrr...çok teşekkür ederim.
dilerim 2011 şimdiye kadar yaşadığın en güzel yıl olur ve gelecek yıllara devam eder

sevgimle

Leylak Dalı dedi ki...

Hepimiz için herşeyin gönlümüzün dilediği gibi olmasıdır yeni yıldan isteğim. Dilemediklerimize de tahammül gücü vermesidir.
Bu yıl taze şefimizi ve yemek yazarımızı alkışlamak arzularımdan biridir efendim...

durutarifler dedi ki...

Yaşamınca güzel yıllar, mutlu yarınlar, gerçek dostluklar hep senin olsun. MUTLU YILLAR!

zero dedi ki...

Sevgili Nihan umarım evren senin kaleminden çıkan bu güzel dilekleri duyar:)

Sevgili Defne hayatta ne salt acı, ne de salt mutluluk var, hepsi bir çemberin parçası aslında. bizler de nasibimize düşeni alıyoruz hayattan:)

Sevgili Nehire, o kadar güzel şeyler yazıyorsunuz ki, ne diyeceğimi bilemiyorum. Her şey hepimizin gönlünce olsun:)

Sevgili Ekmekçikız, kocaman bir amiiiiiiiiiiin gönderiyorum ben de:))

Sevgili Lale'm, o güzel cümle Nazllı Eray'a ait aslında. O kadar hoşuma giden bir cümleydi ki not etmiştim bir kenara, sonra sizi en güzel ifade eden cümlelerden biri olarak düşündüm, yazıverdim o kağıdın üzerine. Ambalaj açılmış ne fark eder, önemli olan içindeki güzel düşünce... çok ama çok teşekkür ederim:)

Canım Leylak Dalım, taze şef ve yemek yazarı sizi gönülden kucaklıyor:)

Sevgili Nilay, güzel dileklerini paylaştığımı bilmeni isterim. sana da mutlu ve sağlıklı bir yıl dilerim:)