4 Eylül 2010 Cumartesi

Uykusuza Masallar*

Uykum kaçtığında başucumda bana masal okuyacak birine şiddetle ihtiyaç duyuyorum bazen. Gerçek üstü şeylere inanma katsayım geceleri arttığından mı desem, gözlerimi kapamaya çalışırken hayalgücümün çalışmasını sevdiğimden mi bilmem, oldum olası masal dinleyerek uyumayı sevmişimdir. Belli bir yaştan sonra bu talebimi gerçekleştirecek birini bulmak pek kolay olmadığından kendi kendime yapar dururum bu işi. Tek bir satır olsun okumadan uykuya daldığım geceler gerçekten çok azdır bu nedenle. Her seferinde masal olmasa da edebiyat adına yazılmış tüm satırlar masal kıvamını bulur, başını yastığa koymuş bir ben için. Kitabın yazarı masalcım olur, ben de o masalın içinde kaybolmak için yanıp tutuşan meraklı bir velet...

Sonsuzluk İçin Yedi Gün'ü okuyorum bu aralar. İlk kez Marc Levy'nin satırları ve hayalgücüyle tanışıyorum. O da bir masalcı, aslında belki bütün edebiyatçılar gibi. Ama kurmayı, kurgulamayı, gerçeklerin biraz olsun üzerine çıkabilmeyi, sınırları zorlamayı, alışılageleni absürdle sarsabilmeyi seven anlatıcalardan. O yüzden de masala ve masalcılara biraz daha yakın.

Dün Eylül ayının ilk uykusuz geçen gecesiydi. Gece 3'e doğru uyandım ve anladım ki bir iki dönüş hamlesiyle öyle kolay uyuyamayacağım "hadi" dedim Marc Levy'e "hadi bakalım, başla Tanrı'yla Şeytan'ın ezeli savaşını anlatmaya, başla onların yeryüzüne gönderdiği melek ve iblisin engel olamadıkları aşklarına".

Masalların cazibesine kapılıp bir türlü uyumak bilmediğinden annesini deliye çeviren çocuklardan farkım yoktu pek dün gece. Levy anlattı ben dinledim, ne zaman ki saat 5'i gösteriyordu ancak o zaman dalmışım yeniden.

Tanrı ve Şeytan aralarında ezelden beri devam eden güç mücadelesini sonlandırmak için bir anlaşma yaparlar. Her ikisi de en güvendikleri temsilcilerini yeryüzüne gönderecek ve yedi gün boyunca birbirlerine karşı bir mücadele vereceklerdir. Tanrı'nın temsilcisi meleğin yaptığı iyilikler, Şeytan'ın temsilcisi iblisin yaptığı kötülüklerden fazla olursa dünya sonsuza dek Tanrı'nın kontrolünde olacaktır. Tersi olursa da Şeytan'ın... Buraya kadar bile romanın konusu son derece çarpıcıyken asıl can alıcı nokta bundan sonrasında başlıyor. Peki ya melek ve iblis yeryüzünde karşılaşır ve birbirlerine aşık olurlarsa?

Aşk bu... Hangi alana sızar, hangi boşluğu bulursa çarpılma etkisi yaratır. Direksiyon ters dönebilir; gökyüzü yere, yeryüzü gökyüzüne çıkabilir; görüyorken kör, körken görüyor olunabilir. Aşk bu...

Masalın sonunu çok merak ediyorum. Şu an saat 01.36 ve ben masalıma kaldığım yerden devam etmek üzere artık uyumaya gidiyorum:)

Ama yine son söz kitabın girişindeki o harika alıntıdan olsun:

"Tesadüf, Tanrı'nın fark edilmeden geçip gitmek için büründüğü biçimdir." Jean Cocteau

---------------------------------------------------------

*Uykusuza Masallar, Feridun Düzağaç'ın albümlerinden birinin adıdır.

6 yorum:

laleninbahcesi dedi ki...

ben de kaçarlarken, bir yerlere saklı yaşamak isterlerken Paris'de birbirlerine rastlayan iki cadının hikayesini okuyorum... Birbirlerinden cadı olduklarını saklıyorlar ve enfes çukulatalar yapıyorlar... Lolipop Pabuçlar adı. Dışarı çıktığımda ilk alacağım kitap '' Sonsuzluk İçin Yedi Gün '' olacak.

Sevgiler size

Mehtap Pasin Gualano dedi ki...

Ciddi bir merak uyandirdi bu kitap bende...

Ece dedi ki...

alıntıya vuruldum...
harika!
özledim seni. STOP!
bu hafta görüşelim artık yeter. STOP!

Adsız dedi ki...

Uykusuz gecelerin en güzel yanı klitaplar, herkes derin uykudayken sen edebiyat satırlarında masallarda uçuyorsun. Daha önce hiç okumadım bir yazar. Okuma listemem aldım. Teşekkürler canım.

zero dedi ki...

Sevgili Lale Lolipop Pabuçlar'ı edinmek olacak. konusu inanılmaz hoşuma gitti:)

Mehtap biraz daha yakınımda olsan ilk işim bu kitabı armağan etmek olurdu sana...

Ecem sen çok tatlısın STOP, bir gelicem bir daha da çıkmıcam STOP!:)

Özlemcim senin de ilgini çekeeceğinden adım gibi emindim zaten. Böyle keyifli yeni yazarlarla tanışmak çok hoş oluyor. Sanki verilmiş güzel bir armağan gibi...

durutarifler dedi ki...

Damağınızı, ruhunuzu ve çevrenizi tadlandıran, gerçekten güzel ve bereketli bir bayram dilerim.