19 Mayıs 2009 Salı

Uykusu Kaçmış Kadın Keki

Yemek yapmak tam bir büyücülük işi. Bir tutam ondan, bir tutam bundan diye diye fokur fokur kaynayan bir kazanın başında iksirini eksiksiz ve dört dörtlük hazırlamaya çalışan, uzun sivri şapkalı bir büyücüden ne farkımız kalıyor, bir elimizde mikser, diğeriyle de yumurtaları kırmaya çalışırken. İşte bu yüzden de yemek yaparken kendimi bir masal kitabından fırlamış, hayatının en iyi iksirini yapmaya odaklanmış bir büyücü gibi hissediyorum ve bu duyguyu çok seviyorum. Çok fazla kitap okumanın ve 30'una dayanmışken bile hala piyasaya çıkan bütün masal kitaplarını heyecanla takip ediyor olmanın yan etkilerinden biri de diyebilirsiniz buna tabi ki. İşte yine bu yüzdendir ki, burda çok sık paylaşmasam da sık sık kendimi mutfak tezgahının başında buluyorum.

Bugün yine böyle bir şey oldu. Yani yine ben mutfağa girdim ama oldukça garip bir saatte. Ertesi gün 30 kişilik falan bir misafir ordusu ağarlamayacaksanız, çoluk çocuk hep birlikte uzun bir yolculuğa çıkmayacaksanız, ya da ne bileyim sabahın kör saatinde kahvaltıya falan misafiriniz gelmeyecekse, herhalde gecenin 4'ünde kalkıp benim gibi kek pişirmezsiniz!

Bu yazdıklarımın hiçbirinin olmamasına ek olarak, mis gibi pişen kekimin eşliğinde kendime güzel bir kahvaltı ziyafeti çektikten sonra şöyle kıvrılıp bir koltuğun üzerine miskin miskin uykuma kaldığım yerden devam edeyim diyecek bir pozisyonum da olmamasına rağmen, üstüne bir de işe gitme gibi bir zorunluluğumun olduğunu da ekleyeyim. Sanırım şimdi durumun anormalliği daha da netleşmiştir. Kim ertesi gün işe gidecekken sabaha karşı 4'te uyanıp kek pişirir ki?

Sabaha karşı uykum kaçtı. Yatakta bir iki nafile dönüşten sonra baktım ki uykuyla aramıza kara kedi girmiş ve ben ne yapsam kendisini kışkışlayamıyorum, bir de baktım içimdeki mutfak büyücüsü de benimle uyanmış "hadi kek yapalım, kek yapalım" diye çığırıyor. Ben böyle zamanlarda söz dinlerim. Ne de olsa sabah benimle birlikte bu tatil gününde yeni bir iş gününü paylaşacak sevgili ofis arkadaşlarım da var, onlara da bir güzellik olmuş olur dedim.

Büyücüm ve ben (her ne kadar aynı bünye içinde barınsak da ayrı kişiliklermişiz gibi davranmayı seviyorum) ellerimizi yüzümüzü yıkadıktan sonra önlüğümüzü giydik ve sonra gelsin yumurtalar, unlar, vanilyalar...

Bir saatin sonunda fırından efsunlu kokular yükselirken kendime günü böylesi güzel karşılattığım için kendi tebriklerimi kabul ettim. Sonucun çok başarılı olduğunu ofisteki arkadaşlar söylediler ama açıkçası ben bu işten alacağım keyfi zaten almıştım, üzerine tebrikleri kabul etmek sadece güzel bir bonus oldu diyebilirim.

En güzeli neydi, onu söylemeden geçmeyeyim, hani belki benim gibi böyle aniden zınk diye uyanıp uykusu kaçan tiplerdenseniz, günün birinde 'sabaha karşı 4 keki' ya da 'uykusu kaçmış kadın keki' yapmak istersiniz... Tezgahın başına dikilmiş, 3 yumurtaydı, undu, süttü, şekerdi diyerek tüm malzemelerin kek olma yolunda evrilmesini izlerken, kaba boşalttığınız her bir malzemeyle birlikte hemen dışarda önce siyahtan laciverde, sonra yavaş yavaş mavinin tonlarına dönmeye başlayan bir gökyüzüne şahitlik etmek... Hele de pencereniz zaten doğuya dönük ve sizi güneşin o şahane sabah kızıllığını aramak zorunda bırakmıyorsa o kadar şanslısınız ki, öyle büyülü bir saatte yapılan hiç bir kekin/böreğin/çöreğin kötü olma şansı yok.

Güne mutfak büyücüsü olarak başlamak iyi geldiğinden midir nedir, sadece 4 saat uykuyla duruyor olmama rağmen bir enerjiğim, bir enerjiğim, sormayın gitsin. Elbette kendinizi o saatte uyanmak için zorlamayın, ama olur da bir gün gece yarısı uykunuz kaçarsa günün birinde böyle bir yazı okuduğunuzu hatırlayın ve 'uykusu kaçan kadın keki'ni denemeyi bir düşünün. Erkekseniz de yine düşünün hiç sorun değil, çünkü bu kek kesinlikle cinsiyetçi bir kek değil:) Belirli bir malzemesi de yok, zira gecenin o vaktinde evde ne varsa koyularak yapılmıştır.

Denemek isteyen tüm dostlara duyurulur:)

18 yorum:

edie finnerty dedi ki...

canım,
ellerine sağlık!
harika olmuş kek! biraz saat gene gidip bir dilim tırtıklayacağım :)

zero dedi ki...

Edieciğim afiyet bal şeker olsun:) ben daha çok sizin için gecenin 4'ünde kalkar kek yaparım.. bu kadar tezahürat aldıktan sonra:)

Adsız dedi ki...

Zerencim ellerne sağlık, o saatte yapılan bir kek kimbilir nasıl lezzetli olmuştur. Tebrikler. "Uykum bitti" deyip sabahlayan oğlumla yapılabilcek bir faaliyet geceyarısı. Akıl verdiğin için teşekkürler.

Kiyoki dedi ki...

Ben de çok imrendim,benim gibi uykusu derin birinin yaşama ihtimali pek olmayan bir durum ama belli mi olur,belki bir gün saat kurup denerim:)
sevgiler

yeliz dedi ki...

valla kek filan yapamam da ofis arkadaşın olasım geldi, sabah taze kek gibisi var mı be:)

nehircce dedi ki...

Elinize sağlık sabah sabah olsa da yesek dedim içimden,mis gibi de koktu sankiii :))) sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

bu kadar hoş bir kek ismi
daha duymadım ki zerocuğum.. :))
eline sağlık hayatım.
:))))

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Zerencim,
İçinde neler vardı, büyücülük kısmını sormuyorum, teknik olarak üç yumurtanın dışındakileri soruyorum. Büyü kısmı, her uykusu kaçana, uykusu gelmeyene, canı sıkılana veya çok sevinene göre değişir, zira...
Eline sağlık!
:))

melo dedi ki...

zerocum ellerine sağlık, sen anlatınca kokusu burnuma geldi kekin:):) en kısa zamanda ben de istiyorum o güzel kekinden. uykusu kaçmış kadın keki olur, gece yarısı keki olur yada günbatımı keki.. hiççç farketmez.. hepsini afiyetle yerim emin ol..

bu da sana mesajımdır ... görüşürüz.. :)

Tijen dedi ki...

Ne yalan söyleyeyim benim uykum kekten daha kıymetlidir!

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Eminim bu Issız Adam kekinden sonra duyduğum en güzel kek ismi oldu: Uykusu Kaçmış Kadın Keki:))
Ben de canım sıkkınken bayılırım böyle kek kurabiye yapmaya ama uykum kaçınca hiç denemedim valla. Anneannem de geceleri uyuyamaz uyku bozukluğu var, o da gece yarısı uyanıp sarma yapar mesela. Tüm ailenin hanımlarına özel paketler yapıp dondurucuya atar, şimdi seni okuyunca senin de çok cici bir anneanne olacağını anladım. sevgiler canım

zero dedi ki...

Özlemcim "uykum bitti" lafına çok güldüm, o tatlı oğlunun yanaklarından öp benim için, ve günün birinde o saatte kek yapmaya girişirseniz, benim kulaklarımı da bol bol çınlat:)

Sevgili Kiyoki, aman saat kurmayı falan deneme bence, çok da akıllıca bir durum değil benim yaptığım zira:) sen en iyisi her normal insan gibi uykunu alıp öyle girmeyi dene mutfağa:)

Yelizcim, bu iş en çok ofistekilere yaradı zaten:) pek bir memnunlardı hallerinden:)

Nehircce, kek için başka sefere iyişallah deyip sevgilerimi gönderiyorum sana:)

Nunucum yeni bir kek markası yarattım galiba, ben de çok güldüm bu duruma:)

Sevgili Ekmekçikız, tamam veriyim tarifini, evde ne varsa koydum. 3 yumurta, 1 bardak şeker, 3/4 bardak kadar sıvıyağ, yine 3/4 bardak süt, yarım paket kabartma tozu ve vanilya, bunların dışında da evde bitter çikolata vardı, onları minik küpler halinde kırdım, karışımın içine attım, biraz badem, biraz da fıstık vardı, onları da karıştırdım, ha unutmadan bir limonun da kabuklarını rendeledim. işte büyücülüğümü bu malzemelerle yaptım:)

meloş canım sen iste yeter ki, ilk fırsatta sana "arkadaşlarını doyurmak isteyen kadın" keki yapıcam:)

Tijemcim normal... zaten anormal olan benimki:)

Yasemincim valla ben de hep iyi bir anneanne olacağımı düşünürüm de, aradaki o anne olma kısmından biraz korkuyorum, onu atlatabilsem daha kolay olacak anneanne olmam da:))

laleninbahcesi dedi ki...

valla bu uykusu kaçan kadın kekinin isim hakkını alın bence, bu isimle bu kek yok satar.

Ama ben o manzaraya da bayıldım, gecenin renketen renge girerk sabaha akışını. Kek yanında o manzaranında servisi olmalı. Sevgiler size

Sıdıka dedi ki...

Bende büyücü olacam bu tabir çok hoşuma gitti ya:)))
Gece sık uykusu kaçanlardanım bende deneyeceğim:)))
Çok sevdim:)

Adsız dedi ki...

Zerocum işte beni anlattın sabahın 5inde kalkıpta bol soslu makarna yaptığımı da bilirim gecenin ikisinde kek çırpıp dördünde ekmek poğaça yaptığımı da bu aynı bölümleri okuduğumuzdan mı aynı cadılığımızdan mı bilmiyorum ama seviyorum her anında günün geceni cadılaşmayı

sevgilerr

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ay valla ben anne olma kısmını ne güzel atlamışım değil mi, çok zor ya gözün korksun istemedim herhalde. eminim çok da iyi bir anne olacaksın :))

zero dedi ki...

Sevgili Lale, isim hakkını da kullanıma açtım, ama inanın o manzarayla birlikte olduğu için o kadar keyifliydi zaten:)

Sevgili Sıdıka, ilk denemende beni de hatırla lütfen, emin ol uykumun arasında bile hissederim:)

Sevgili Yeşim, bak hiç aklıma gelmemişti, bizim bölüm bizi bu hale getirmiş olabilir mi hakkaten? Ama öyle bile olsa iyi olmuş sanırım, baksana ikimiz de memnun görünüyoruz halimizden:)

Yasemincim, valla inan orasını bilemiyorum ve yaşamadan da bilemeyeceğim sanırım:)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

:))))
kitap kurduna çok güldüm :)
bende aynen her erken uyandığımda
her neredeysem :) herkesi ayağa kaldırır :)))
UUUYKUUMM BBİİİİTTTİİİİİİİ :))
HADİ KALKIN !! DERİM.

ÇOK ŞAŞIRDIM BİRDEN..
BAK BEN TEK DEĞİLMİŞİM :)